Om projektet

Det här är en blogg för Masterprogrammet ”Design for Sustainable Development” vid Chalmers arkitektursektion. Under hösten 2010 kommer 25 studenter från världens alla hörn arbeta med att hitta strategier för en hållbar utveckling i Alingsås kommun. Masterprogramskursen heter ”Sustainable Development in a Local Context” och har funnits i ett tiotal år under vilka man har arbetat med olika kommuner i Bohuslän. Förra årets projekt från Uddevalla kan du hitta här.

Bloggen kommer uppdateras efter hand som kursdeltagarna producerar material. Under kursen första fem veckor arbetar vi med analyser och studiebesök för att försöka kartlägga Alingsås. Efter det går vi vidare och inriktar oss på olika områden inom vilket mynnar ut i ett antal fördjupningsprojekt.

Allt material kommer ställas ut och presenteras i konsthallen i Alingsås vid kursens slut i januari 2012. Projekten kommer även presenteras här på bloggen.

4 kommentarer till Om projektet

 1. Erik Samuelsson skriver:

  Hej! Lycka till med ett spännande arbete. Tänkte bara flagga för ett miljöprojekt nu startar i de norra kommundelarna – nämligen Gräfsnäs slottspark – där de lokala aktörerna har tagit initiativ till flera visioner om ett långsiktigt hållbart besöksmål.

  Genom mobilisering av ideella föreningar, företag och kommun vill vi nu realisera intentionerna med kulturreservatet Gräfsnäs slottspark och genomföra aktiviteter som syftar till att bryta ner nationella, regionala och kommunala miljömål till lokal nivå där fokus för projektet är resurser för mobilisering och processarbete.
  Efter projektets slut ska det finnas utarbetade och förankrade strategier för att genomföra målet om En bilfri park, En giftfri park, En fossilfri park, En levande park och En uthållig park.

  Finns intresse att göra en avstickare går bussar varje timme och detta ligger ca 30 minuter från centrala Alingsås. Ta gärna en kontakt med mig på 0709-650980.

 2. Jörgen skriver:

  Hej!
  Det här va fantastiskt roligt! Jag bor själv i centrala Alingsås och är mycket intresserad av hållbar utveckling. Min familj ( 2 vuxna och 2 barn) har ingen bil utan försöker använda cyklarna så mycket det går. Kontakta mig gärna om ni har frågor eller är intresserad av mina åsikter om Alingsås och dess framtid.

 3. Fredrik B skriver:

  Hej Jörgen!

  Ta gärna kontakt med oss i Omställning Alingsås – vi jobbar ideellt med Omställning/Hållbarhetsfrågor på det lokala planet. Alla krafter är mer än välkomna!
  Du finner oss på måndagar på Ljungblads kl. 18-19.
  Kolla också gärna in hemsidan: http://www.omstallningalingsas.se

  Mvh

  /fredrik

 4. Ulla Nordgren skriver:

  Hej !
  Det förvånar mig oerhört att ni ska studera Alingsås och göra en utvärdering för ett framtida hållbart samhälle och har helt uteslutet Alströmerska Magasinet vår äldsta historiska byggnad som byggdes av Jonas Alströmer 1731 och som till den 31 januari 2009 innehöll vårt enda lokala historiska museum, sedan 82 år.
  Vår Kommunledning tillsammans med en museifientlig Kulturchef och en Kultur och Fritidsnämnd som helt agerat efter Kulturchefens anvisningar, har således stängt museet och sagt upp alla utom 2 deltid som arbetar på arkivet.
  Således är Alingsås med sin gamla historia helt utan ett fungerande publikt museum, således en stad som inte kan berätta sin historia.
  Hoppas att ni tar upp detta som en punkt på er agenda, då en stad som inte har ett fungerande museum är en stad utan själ.
  Hälsningar
  Ulla Nordgren ordf. i Museets Vänner i Alingsås ( 150 betalande medl.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s