Trygghet ur ett jämställdhetsperspektiv

I fredags (29/10) ordnade Alingsås kommunledning ett seminarium med temat Trygghet ur ett jämställdhetsperspektiv och klassen hade självklart representanter på plats.  Under förmiddagen fick vi lyssna på genusvetaren Birgitta Andersson som talade om trygghet och jämställdhet, med en bakgrund från skolan hade hon många intressanta exempel från vardagen – det var svårt att veta om man skulle skratta eller gråta över den verklighet unga män och kvinnor lever i.

Efter en pratglad kaffepaus pratade Anna-Karin Fridh om kommunens arbete med ljussättning av olika platser i Alingsås där de samarbetat med just Birgitta Andersson samt ljus-/mörkerdesignern Kajsa Sperling. I och med detta delades deltagarna in i grupper för att i en workshop analysera ett bostadsområde och använda sig av de trygghetsverktyg som används i kommunens arbete.

Kim Enarsson och Harriet Ljungdahl funderar

Hans Nerstu och Kajsa Sperling skissar och analyserar

Mikael Almén berättade sedan om arbetet med kvarteret Citronen samt olika metoder som planerare kan använda sig av för att öka tryggheten i ett område, grupperna fick sedan med hjälp av post-it-lappar ta fram, och komma överens om, 5 förslag på förutsättningar för ett väl fungerande och hållbart arbete för att stärka tryggheten i kommunen. Trots kort tid blev det ett fint resultat där många av förslagen återfanns i flera av grupperna.

Seminariet samlade människor med olika yrken och bakgrunder vilket är ett jättebra initiativ eftersom en gemensam kunskapsgrund skapar en bas för ett gränsöverskridande arbete kring frågor om trygghet. Det är viktigt att integrera ett trygghets- och jämställdhetsperspektiv i all planering och inte bara klistra på det i slutet av planeringsfasen utan ha det med sig genom hela processen. Trygghet är ett mänskligt behov och utan den riskerar våra liv att bli begränsade, vi undviker platser, väljer bort vissa aktiviteter och oroar oss för våra nära och kära. Och vem vill leva så?

Mikael Almén berättar om kvarteret Citronen

Tankar och idéer från deltagarna

Detta inlägg publicerades i Analyser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s