10 mål för Alingsås

Med ett förpliktigande bloggnamn som Visioner för Alingsås skulle det vara helt fel att inte sätta upp våra egna mål för Alingsås framtid. Efter veckor av studier, analyserande och huvudbry enades vi i onsdags kring 10 mål att arbeta mot.

Målen är ett arbetsredskap för oss och skall inte ses som en färdig produkt utan som ett diskussionsunderlag inför våra fördjupningsprojekt. I de fall där målen innehåller en bestämd mängd eller ett årtal så är dessa ersatta med X inför vidare forskning kring vad som är möjligt och önskvärt.

Då flera av de 10 målen kommer ligga till grund för våra fördjupningsprojekt är det väldigt intressant för oss att veta vilka mål Ni skulle prioritera för en framtida utveckling av Alingsås. Hjälp oss gärna genom att rösta här nedanför eller skriv till ett eget mål i kommentarsfältet. Vi är även väldigt tacksamma för hjälp med att definiera årtal och mängd i de fall som det behöver specificeras.

Detta inlägg publicerades i Analyser, Framtidsmål. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 10 mål för Alingsås

 1. Ylva Lundin skriver:

  Det är roligt och intressant att följa ert arbete. Jag skulle vilja utöka en av era visioner ”X % av energin som förbrukas i Alingsås kommun kommer från förnybara källor år X.” med , ”X % av den förnybara energin produceras inom Alingsås närområde”.

 2. Kjell Hult skriver:

  Bra så. Utan visioner kan man inte utvecklas!

 3. Tisse Jarlsvik skriver:

  En stad som främjar andra transporter än de bilburna får så många fler effekter:
  Tystare
  Grönare
  Mer energisnålt
  Mindre mängd avfall (bilindustrin står för en stor del av mängden farligt avfall)
  Barnvänligare
  Mer hälsosam

  Därför röstar jag för en bilfri innerstad. Det är dessutom väldigt lätt att ordna i Alingsås!

  Men inga fler köpcentra, för det motverkar istället fler av målen. Vi behöver istället lägga till ett mål: Minskad konsumtion.

 4. Lynx skriver:

  I ”cykelstaden” Alingsås prioriteras konsekvent plogning av samtliga stadens gator innan ens större cykelbanor kommer på fråga! Det tycker en luttrad året-om-cyklare efter att även denna vinter ha börjat med att bli grymt besviken på hur snöröjningen organiseras.

  Och sen ska vi inte tala om att det är omöjligt att ta sig via centrum från den ena änden av sta´n till den andra med cykel, utan att tvingas korsa x antal gator där cykelbanorna helt plötsligt ”försvinner”! Makalöst. Mina (ganska små – 9 & 10 år) barn har kompisar ”På andra sidan stan” – men får inte cykla dit eftersom biltrafiken genom centrum är hysterisk – och klart prioriterad.

  Ett råd: Fokusera på Tillgänglighet i framtida stadsplanering och Bilfri innerstad och (genomtänkta) säkra cykelbanor som några av de viktigaste framtidsfrågorna!

  Motivera med hälso- och säkerhetsaspekter och jämför med opinionen mot rökförbudet, innan detta genomfördes. Övertyga politikerna om att detta inte borde vara en trätofråga – ALLA blir vinnare på sikt.

  Som det är nu MINSKAR cyklandet i de flesta svenska städer faktiskt… – Hur är det i Alingsås? Finns tillförlitlig data?

  Genomför inte och ha inte som ambition att ha fler externa köpcentrum inom kommunens gränser! Ha istället gott om p-platser en liten bit utanför Kungsgatan, som nu, t.ex. där de redan finns nu – Bryggaren, så att handlarna inte känner sig hotade.
  Den Aktiva centrumhandeln går att ha kvar och utveckla utan bilar på torget!

  Öka energi- och matsäkerhet genom att arbeta för ytterligare etablering av lokala matproducenter – se till att dessa får avsättning för sina produkter till skola m.m. genom att se över upphandlingspolicyn. Sånt går att göra!

  Alla skolor ska ha skolträdgård! (Samarbeta med ålderdomshem och äldreboenden – för råd, trevligt samarbete över generationsgränserna och för att ha någon som vattnar över sommarloven!!!)

  Som ett ytterligare led i detta, samt för att öka integrationen: satsa på odlingsprojekt liknande Stadsjord (i Högsbo). Samarbeta om detta med kyrkorna, studieförbunden, m.m. Svenska Kyrkan är intresserad.

  Se till att energirådgivaren (varför är det bara en deltidstjänst!???) blir tillåten att göra hembesök hos både privatrpersoner och bostadsrättsföreningar.

  Se till att vindkraftsutbyggnad förankras hos närboende!!! Otroligt viktigt!!!

  M.m. M.m. …..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s