Bilar är hårda – barn är mjuka

En tunnel under 50-vägen och två övergångsställen var vägen till vår skola när vi var små, vi cyklade så länge snön höll sig borta eller sprang i ett blandat gäng av klasskamrater och småsyskon, vad jag minns fick vi aldrig skjuts. Men så hände något, någon körde sin unge till skolan på väg till jobbet och någon annan hängde på, plötsligt var det så mycket bilar runt skolan att de som hittills låtit ungarna fortsätta gå eller cykla blev så oroliga för dem att de också började använda bilen. Så var den onda cirkeln i rullning, fler bilar gav fler oroliga föräldrar som skjutsade vilket gav ännu fler bilar…

I Stadsskogen i Alingsås ska en ny skola byggas, i visionen för skolan nämns hållbarhet och livskvalitet som viktiga ingredienser och i verksamhetsidén för den nya skolan står det följande:

En säker trafikmiljö gynnar alla. Målet ska vara att närboende ska kunna ta sig till och från skolan på ett säkert sätt genom att cykla eller gå. Cykel- och gångvägar ska vara separerade från biltrafik. Med säkra skolvägar minskar trafiken.

Visst låter det fint! Men läser man vidare så börjar man fundera över hur det egentligen kommer att bli:

Det ska finnas väl tilltagna parkeringar för såväl personal som föräldrar. Med förskola och skola i samma område blir trycket stort, speciellt mellan kl 07:30 och 08:30. Flera avlämningsplatser måste finnas.

Den här inställningen får knappast bort problemet med bilarna, alla krafter borde istället läggas på att få så många som möjligt att gå eller cykla till skolan, både elever och personal. Människan är en bekväm varelse och för att utrota problemet behövs det dels insatser som gör det bekvämt och attraktivt att gå eller cykla och dels insatser som gör det mindre bekvämt att använda bilen. Självklart ska skolan vara tillgänglig för varuleveranser, sjuktransporter samt färdtjänst för personer med funktionsnedsättning men målet bör vara att få alla som har möjligheten att ta sig till skolan till fots eller med cykel att göra det. Säkra vägar för barnen innebär säkra vägar för alla, och förhoppningsvis färre oroliga föräldrar.

Så varför inte låta bilen stå och barnen gå?

Detta inlägg publicerades i Analyser, Upptäcksfärd Alingsås. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bilar är hårda – barn är mjuka

 1. Martin skriver:

  Att organisera vandrande och/eller cyklande skolbussar är ett utmärkt alternativ till biltransporter till och från förskolor/skolor. Här är vinsterna:

  Man får röra på dig tillsammans med dina barn
  Det blir minskad biltrafik runt skolorna
  Man bidra till en bättre miljö
  Man får dela sina barns upptäcktsfärder
  Man stressar mindre på morgonen
  Man lära känna sina barns skolkamrater och deras föräldrar

  Se mer på:
  http://www.foraldraalliansen.nu/teman/skolbuss.html

 2. Anders skriver:

  Att lokalisera pendlingsanpassad busslinje vid skola/barnomsorg är ett bra sätt, och att informera om smidiga pendlingskedjor till olika större mål, gbg, lasarettet etc, i samband med att föräldrarna anger dagistider kan göra att man anpassar sina tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s