MÖTESPLATSER

-Vad gör man i Alingsås på kvällen?

Det finns en politisk vision till år 2019 där man säger att Alingsås ska vara en modern mötesplats med småstadens fördelar och storstadens möjligheter. Men vad menar egentligen politikerna med en modern mötesplats? Och vilka är de fördelar och möjligheter man pratar om?

Just nu lyser Light in Alingsås upp staden. Folk rör sig över gator och torg för att se de tillfälliga installationer som satts upp. Här skapas en både trygg och trivsam atmosfär med plats för olika möten. Men vad händer i november när de släcks och monteras ner? Hur är det att röra sig mellan stadens delar när det blir mörkt? Föredrar man att ta bilen genom staden?

Järnvägen och E20 är att betrakta som fysiska barriärer som minskar valfriheten av alternativa rörelser. För att skapa en sammanhållen och väl fungerande stad är därför viktigt att de passager som finns för fotgängare och cyklister känns trygga även på kvällen.  Ett område att arbeta med är exempelvis den södra sidan av centralstationen upp mot industriområdet Yxan. Idag är det mörkt och ödsligt, men med rätt typ av bebyggelse och planering kan området i framtiden bli aktiverat. Vilka andra platser undviker ni att passera när det är mörkt och vad är det som får er att känna er otrygga där?

Alingsås har en uppskattad cafékultur och småskalighet. Men var tar folk vägen när affärerna har stängt? Hur används staden på kvällen? Vi vet att det ni har en av nordens största skateboardanläggningar som drar besökare från när och fjärran. Det finns ett starkt idrottsintresse och det talas om att bygga en ny sportarena. Det finns även många körer, ett välbesökt bibliotek, potatisfestivalen och ett ungdomscenter som erbjuder kvällsaktiviteter. Men vi har även hört att somliga ungdomsgäng föredrar att uppehålla sig vid stationen om kvällen. Finns det andra informella mötesplatser i Alingsås där ni träffas på kvällen?

Vilka satsningar vill ni se från kommunens håll? Vi tror på en utveckling av mötesplatser som inte är direkt kopplade till konsumtion.  Vi tror på en blandning av både spontana och mer arrangerade mötesplatser och aktiviteter. Möten som spänner från ett enkelt hej till diskussioner och aktiviteter på platser där man kan interagera med människor från stadens alla delar. Möten som sker på en buss på väg till jobbet, på lördagsmarknaden på torget, på internet, på bion eller skolan. Det finns mötesplatser överallt frågan är vilka som är viktigast?

Detta inlägg publicerades i Analyser. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till MÖTESPLATSER

  1. Ylva Lundin skriver:

    Just i november är det svårt med mötesplatser då de flesta håller sig innomhus. Sagabiografen är faktiskt en plats som fått nytt liv sedan nuvarande ägaren tog vid. Men visst behövs det en plats för ungdomar kvällstid där det inte kostar pengar att vara. En mötesplats som jag skulle vilja se är en skogsträdgård i Nolhaga park upp mot berget där kommunens växthus finns idag. Det skulle kunna bli en plats för rekreation samtidigt som det ger mat till Alingsåsarna. En idealisk plats för möten i anslutning till koloniträdgårdarna. Tänk om alla alingsåsare som vill kunde få vara fadder för ett träd, en buske eller någon annan typ av växt som gemensamt skapade en skogsträdgård. Det skulle kunna ge en aktiv mötesplats där alingsåsarna känner ansvar. En plats där man kunde köpa en present till folk som har allt. Att få en skylt med sitt namn vid ett nyplanterat körsbärsträd i 80-årspresent…

  2. Martin skriver:

    Här bloggade jag om stadskärnan och hur man kan göra den mer attraktiv, inte minst som mötesplats http://alingsasiana.blogspot.com/2009/01/nagra-forslag-pa-hur-man-kan-gora.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s